Hoge prijs voor kruimelvergunning Aldi

Hoge prijs voor kruimelvergunning Aldi
Mr. drs. Jaco van den Brink

Een Aldi-vestiging vroeg een kruimelvergunning voor bouwen en gebruiken aan maar achteraf bleek deze 'snelle route' een hoge prijs te hebben. Lees de blog van advocaat Jaco van den Brink.

Recent deed de Raad van State uitspraak over een vergunning voor een Aldi-vestiging. In dat geval (ABRvS 21-3-2018) had Aldi een zogenoemde ‘kruimelvergunning’ gekregen om op een bouwperceel met een bedrijfsbestemming een winkelpand te realiseren, grotendeels buiten het bouwvlak. De betreffende omgevingsvergunning moest dus in twee zaken voorzien: bouwen buiten het bouwvlak, en een van het bestemmingsplan afwijkende functie (detailhandel was bij die bestemming niet toegestaan).

Kruimelvergunning

Aldi had hiertoe een zogenoemde ‘kruimelvergunning’ aangevraagd en gekregen: een vergunning die een sterk vereenvoudigde procedure mogelijk maakt en waarbij een deskundigenrapportage over de ruimtelijke effecten (ruimtelijke onderbouwing) niet vereist is. Dat ging de Raad van State echter te ver: anders dan het betreffend gemeentebestuur legde de Raad van de State de betreffende bepaling uit het Besluit omgevingsrecht (Bor) zo uit dat het niet mogelijk is om in één kruimelvergunning zowel een afwijkende functie, als bouwen buiten het bouwvlak te realiseren.

Als Aldi het bouwplan dus niet kan of wil aanpassen (volledig binnen het bouwvlak) zal ze alsnog de omgevingsvergunning moeten aanvragen, met ruimtelijke onderbouwing en met de ‘uitgebreide procedure’ waarbij iedereen zienswijzen kan indienen en die circa een half jaar duurt.

De ‘snelle route’ heeft achteraf een hoge prijs, in dit geval. Zorgvuldig overwegen en toetsen van de ‘aanvraagstrategie’ bij omgevingsvergunningen blijft cruciaal.

Auteur: Jaco van der Brink (BVD Advocaten)

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Shopopop maakt gebruik van bestaande verplaatsingen en voertuigen om boodschappen te bezorgen.

Je buurman als bezorger? Shopopop maakt het mogelijk

Stel je voor: je boodschappen worden dezelfde dag nog bezorgd, niet door een anonieme koerier, maar door je eigen buurman of buurvrouw. 'Door gebruik te maken van de bestaande routes van particuliere bezorgers kunnen we de laatste kilometers flexibeler, duurzamer en socialer maken', zegt Sacha Buyck, countrymanager Benelux.

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Hoe verover je als relatief nieuw merk je plekje in het boodschappenmandje? Natuurlijk met een onderscheidende smaak, maar ook met een unieke uitstraling en een aansprekend verhaal. Fritz-kola heeft de ingrediënten in huis om de bewuste consument van deze tijd voor zich te winnen en daar kunnen supermarkten van profiteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.