Bal en Bbl: wat moet u weten over de nieuwe Omgevingswet?

Bal en Bbl: wat moet u weten over de nieuwe Omgevingswet?
Mr. drs. Jaco van den Brink

De komende jaren wordt het omgevingsrecht ingrijpend gewijzigd door de invoering van de nieuwe Omgevingswet. De versnipperde regelgeving wordt samengevoegd, plannen en vergunningen gebundeld en procedures versneld. Wat moet u als supermarktmanager weten? Een blog van advocaat Jaco van den Brink.

Als ondernemer komt u vaak in aanraking met de (plaatselijke) overheid. U krijgt een vergunning voor het uitbreiden van uw winkel of u maakt uw winkel brandveilig, op last van de gemeente. Het omgevingsrecht (regelgeving over bouwen, vergunningen) is nu opgenomen in veel verschillende wetten en regelgeving. De komende jaren wordt het omgevingsrecht ingrijpend gewijzigd door de invoering van de Omgevingswet. De versnipperde regelgeving wordt samengevoegd, plannen en vergunningen gebundeld en procedures versneld. Naar verluidt treedt de Omgevingswet in 2021 in werking.

Maatwerk per locatie

Deze maand zijn de vier onderliggende besluiten (AMvB’s) gepubliceerd in het Staatsblad. Een AMvB bevat nadere regelgeving of een verdere uitwerking van de wet. Voor u als ondernemer zijn met name het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) van belang. Het Bal gaat over milieubelastende activiteiten en het Bbl over bouwwerk-gerelateerde activiteiten.

Doel van de wijzigingen is onder meer om een gemeentebestuur meer ruimte te geven voor maatwerk per locatie. Voor uw meerjarenplannen is dus van belang om na te gaan wat de voor- en nadelen kunnen zijn van het indienen van een aanvraag onder huidig recht, of onder de Omgevingswet.

Bal: milieu

In het Bal zijn zo’n 24 nu geldende besluiten samengevoegd (met name het Activiteitenbesluit). De basis van de regels in het Bal is de zorgplicht van de ondernemer. Een van de veranderingen in het Bal is dat bepaalde categorieën van milieubelastende activiteiten, zoals horeca of detailhandel, niet meer zijn onderworpen aan algemene rijksregels, maar aan regels die de gemeente zelf opstelt. Op termijn is het dus, nog veel meer dan nu, van belang om in nauw overleg te blijven met het gemeentebestuur over de mogelijkheden op uw locatie.

Het bestemmingsplan wordt straks ook vervangen door het Omgevingsplan, waarbij het gemeentebestuur beduidend meer mogelijkheden krijgt om aan specifieke locaties bepaalde normen te verbinden (zoals geluid- of parkeernormen).

Bbl: bouwwerken

In het Bbl bevinden zich onder meer veel regels uit het nu nog geldende Bouwbesluit 2012. Een gemeente mag geen regels naast het Bbl opstellen die gelden voor bouwen. Dat mag alleen als het Bbl ruimte biedt voor maatwerk.

Zoals gezegd, de komst van de Omgevingswet kan voor u nieuwe kansen bieden, met name wanneer u tijdig met het gemeentebestuur gaat overleggen.

Dit artikel is geschreven door Jaco van den Brink (BVD Advocaten).

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Shopopop maakt gebruik van bestaande verplaatsingen en voertuigen om boodschappen te bezorgen.

Je buurman als bezorger? Shopopop maakt het mogelijk

Stel je voor: je boodschappen worden dezelfde dag nog bezorgd, niet door een anonieme koerier, maar door je eigen buurman of buurvrouw. 'Door gebruik te maken van de bestaande routes van particuliere bezorgers kunnen we de laatste kilometers flexibeler, duurzamer en socialer maken', zegt Sacha Buyck, countrymanager Benelux.

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Hoe verover je als relatief nieuw merk je plekje in het boodschappenmandje? Natuurlijk met een onderscheidende smaak, maar ook met een unieke uitstraling en een aansprekend verhaal. Fritz-kola heeft de ingrediënten in huis om de bewuste consument van deze tijd voor zich te winnen en daar kunnen supermarkten van profiteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.