Mag ik een negatieve referentie geven over een ex-werknemer?

Mag ik een negatieve referentie geven over een ex-werknemer?
Dico Bogerd (BVD Advocaten)

Van tijd tot tijd krijgen we er allemaal wel eens mee te maken. Er is - al dan niet gedwongen - afscheid genomen van een medewerker die niet goed functioneerde. Vervolgens wordt er na enige tijd een referentie ingewonnen door de potentiële nieuwe werkgever van de ex-medewerker. Mag je dan een negatieve referentie afgeven? Mag je neutraal blijven? Of moet je juist de harde waarheid vertellen? Een blog van advocaat Dico Bogerd.

Over zo’n situatie is in augustus 2018 door het Hof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld. Een werkgever had bij een referentieverzoek een negatieve verklaring afgegeven. Hij had vertelt aan de potentieel nieuwe werkgever dat de ex-werknemer was ontslagen (op staande voet),  dat vrouwelijke collega’s zich onzeker bij hem voelden en dat hij nooit een verklaring van goed gedrag heeft ingeleverd.

De potentiële nieuwe werkgever besluit vanwege deze negatieve referentie de man niet aan te nemen en deelt hem een en ander ook schriftelijk mee. Overigens is het zeer opmerkelijk dat de man zelf de ex-werkgever (waar hij dus op staande voet ontslagen was) als referentie heeft opgegeven.
Vervolgens besluit de ex-werknemer zijn vorige werkgever aansprakelijk te stellen voor de afwijzing die hij heeft gehad als gevolg van de negatieve referentie. Hij vordert volledige vergoeding van alle schade die hij lijdt.

Moet correct beeld verstrekken

Het Hof oordeelt dat je als ex-werkgever een correct beeld van de betrokken persoon moet verstrekken, als daar om gevraagd wordt. Als uitgangspunt heeft hierbij te gelden dat wanneer een sollicitant in een sollicitatieprocedure zijn ex-werkgever aanwijst als referent, hij daarmee toestemming geeft in het afgeven van gegevens over zijn persoon en over zijn functioneren. Aan de AVG is daarmee voldaan.

Deze informatie kan zowel positief als negatief voor de persoon in kwestie uitpakken. Wanneer een sollicitant bepaalde negatieve informatie van de referentie over zijn persoon of functioneren wil uitsluiten, dient hij dat expliciet bij de referent aan te geven. De referent kan dan op zijn beurt een afweging maken of hij nog wel een referentie wil afgeven. Hij zal een correct beeld van de betrokken persoon aan de ‘potentiële’ werkgever moeten verstrekken.

Sterker nog: het onthouden van noodzakelijke informatie kan immers aansprakelijkheid tegenover de nieuwe werkgever opleveren. Bij het verstrekken van een referentie geldt daarom als uitgangspunt dat zo veel mogelijk relevante informatie, ofwel informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant, aan de potentiële werkgever moet worden verstrekt.

Een blog van Dico Bogerd, advocaat bij BVD Advocaten. 

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Shopopop maakt gebruik van bestaande verplaatsingen en voertuigen om boodschappen te bezorgen.

Je buurman als bezorger? Shopopop maakt het mogelijk

Stel je voor: je boodschappen worden dezelfde dag nog bezorgd, niet door een anonieme koerier, maar door je eigen buurman of buurvrouw. 'Door gebruik te maken van de bestaande routes van particuliere bezorgers kunnen we de laatste kilometers flexibeler, duurzamer en socialer maken', zegt Sacha Buyck, countrymanager Benelux.

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Hoe verover je als relatief nieuw merk je plekje in het boodschappenmandje? Natuurlijk met een onderscheidende smaak, maar ook met een unieke uitstraling en een aansprekend verhaal. Fritz-kola heeft de ingrediënten in huis om de bewuste consument van deze tijd voor zich te winnen en daar kunnen supermarkten van profiteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.