Starbucks zet koffiecategorie op zijn kop

Starbucks zet koffiecategorie op zijn kop

Het was begin maart groot nieuws: Nestlé introduceerde onder het merk Starbucks een compleet assortiment koffieproducten voor verkoop vanuit de supermarkt. Nu, exact honderd dagen na de lancering in Nederland, is het duidelijk dat Starbucks bonen, gemalen koffie en Starbucks by Nescafé Dolce Gusto- en Nespresso-capsules een succes zijn. Succes dat naar meer smaakt bij Nestlé. 'We willen over de volle breedte van de categorie groeien met cups, bonen en filterkoffie.'

Zeg topkwaliteit koffie en je zegt al snel Nescafé, Nespresso en Starbucks. En nu helemaal, want Nestlé en Starbucks hebben de handen ineen geslagen en zijn een wereldwijde koffiealliantie aangegaan. Een logische en terechte samenwerking van twee sterke specialisten. Zo heeft Nestlé niet alleen beroemde koffiemerken in huis en een grote expertise in koffiesystemen, ook op het gebied van innovatie, expertise en slagkracht heeft het Zwitserse bedrijf een naam hoog te houden. Starbucks op zijn beurt, van oorsprong uit 1971 en gestart met de verkoop van koffie vanuit Pike Place Market in Seattle, is wereldberoemd door haar branding en de melanges van topkwaliteit koffie.

Hoe sterk de samenwerking van Nestlé en Starbucks is en welke ambitie de koffiespecialisten hebben, blijkt uit de introductie in de supermarkt van Starbucks bonen, gemalen koffie en capsules nog geen zes maanden na de aankondiging van het partnerschap.

Eerste 100 dagen

Nu, precies honderd dagen na de introductie in de Nederlandse supermarkt van Starbucks bonen, gemalen koffie en capsules, is het duidelijk dat de koffieliefhebber de koffie-innovaties heeft ontdekt en omarmd.

“We zijn heel blij met wat Starbucks sinds de introductie in de supermarkt heeft gerealiseerd”, zegt Natalia Eliseeva, business executive officer Coffee van Nestlé Nederland.

“In de eerste honderd dagen na de lancering is de koffiecategorie bij de supermarkten waar Starbucks op een prominente manier gepresenteerd staat in waarde met twee tot vijf procent gegroeid. Dat is enorm, zeker gezien de grootte en hoe volwassen de categorie is.

Daarbij heeft Starbucks in het retailkanaal experience en engagement gebracht en daarmee twee tot vijf keer meer 16- tot 35-jarige kopers aangetrokken naar de koffiecategorie, zelfs naar het filterschap.”

Belangrijke ontwikkelingen omdat Nestlé en Starbucks hiermee de groeikansen die de categorie in de supermarkt heeft, optimaal kunnen invullen. De kennis en expertise van beide koffiespecialisten op het gebied van melanges, verpakkingen en koffiesystemen stelt de retailer in staat meer uit de categorie te halen.

“Als Nestlé biedt de samenwerking met Starbucks ons de kans nog meer te bouwen op onze innovatiekracht en de rol die we als marktleider in de koffiecategorie hebben. En zo is Nestlé: we kijken altijd waar we de consument nog beter van dienst kunnen zijn”, aldus Eliseeva.

Bonen, gemalen koffie en capsules

Het assortiment Starbucks koffieproducten dat in de supermarkt wordt aangeboden, bestaat uit in totaal 21 producten. Als hele bonen en gemalen koffie is er onder meer Starbucks Blonde Espresso Blonde Roast, Starbucks Pike Place Medium Roast en Starbucks Caffè Verona Dark Roast. Voor in de Nescafé Dolce Gusto machine is er onder meer Starbucks Cappuccino, Starbucks Latte Macchiato en Starbucks Caramel Macchiato. Capsules voor in de Nespresso koffiemachine zijn er onder meer in de varianten Starbucks Blonde Espresso Roast, Starbucks House Blend Medium Roast en Starbucks Pike Place Roast. De producten zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Deen, Hoogvliet en bol.com; andere retailers zullen snel volgen.

Koffie-evolutie

Echte koffiedrinkers die Nederlanders zijn, is er in nog geen twintig jaar tijd in ons land enorm veel veranderd. Dronken we eerst met z’n allen een kopje ingeschonken vanuit één grote pot, nu draait het om variatie, verrassing en beleving. “Er is een evolutie in koffie aan de gang”, zegt commercial director Marjolijn Niggebrugge. “Was het nog niet zo lang geleden ‘wil je koffie?’, nu is het ‘welke koffie wil je?’ Iedereen heeft z’n eigen voorkeuren, eigen smaken.

De jonge shopper en de millennial is op zoek naar variatie en verrassing. Hun verwachtingen op het gebied van koffiesmaken, koffiebeleving en merken worden gevormd in de out-of-home koffiewereld. Daarbij moet het uiteraard ook topkwaliteit koffie zijn van de beste arabica bonen en bereid met echte melk. Starbucks geldt als het merk dat koffie niet alleen hip heeft gemaakt, het is zeker het merk dat steeds weer verrast met nieuwe smaken en melanges.

Met het nieuwe assortiment koffieproducten van Starbucks kan iedereen gewoon in de eigen supermarkt een bijzondere koffievariatie kopen om zelf thuis te maken van verse bonen, als filtermaling of in de Nescafé Dolce Gusto- en Nespresso-koffiemachine”, aldus Niggebrugge.

Elkaar versterken

“Met Nescafé, Nespresso en Starbucks heeft Nestlé nu de beste koffieportfolio waar klanten van over de hele wereld van kunnen genieten”, zegt Eliseeva. “Hiermee hebben we een ongelooflijke kennis en ervaring in huis van deze mooie categorie en kan Nestlé de categorie helpen te groeien. Starbucks blijft focussen op innovatie en zal vooruitstrevend zijn om de toekomst van de koffiecategorie vorm te blijven geven. Maar we zijn er nog niet, we zijn nog maar net begonnen. Dit is het begin van onze koffiereis binnen de supermarkt met nog vele kansen om samen met de handelspartners te benutten.”

Dit artikel is gesponsord door Nestlé.

Sanne van Berkel, Category Specialist Ice Tea en Alexandra Knoef, Country Lead Lipton Ice Tea Nederland.

Lipton Ice Tea: 53 procent minder suiker in 10 jaar

Steeds meer consumenten zijn op zoek naar suikervrije en -arme frisdranken. Met een suikerreductie van maar liefst 53 procent over de afgelopen tien jaar, sluit Lipton Ice Tea met haar portfolio goed aan op deze trend. 'Dat gaan we de consument nóg beter vertellen!'

Senior sales director Esther Tromp-Strijdveen met Caroline Bronkhorst, Head of customer development.

'Duurzaam groeien doe je samen'

Arla Foods is een door boeren gedragen coöperatie. Alles binnen het bedrijf ademt het streven naar duurzame groei door keteninnovatie. Van melkveehouder tot retailer en consument: Arla Foods betrekt ze allemaal in haar streven naar duurzamere producten tegen een eerlijke prijs. 'Zo verleggen we samen onze grenzen.'

Label Rouge boerenkip: Rijke historie Franse delicatesse

Label Rouge boerenkip: Rijke historie Franse delicatesse

Ontdek het verhaal achter de Label Rouge boerenkip : een iconische kip in de Franse gastronomie, bekend om haar intense smaken. In de schappen herken je de Label rouge producten aan de rode kleur van het logo op de verpakking. Dit logo wordt al 60 jaar officieel erkend en wint ook in de Nederlandse supermarkten steeds meer terrein. Maar wat maakt het nu zo een bijzonder product? We nemen je mee naar het verhaal achter de Label Rouge kip.

 Eigenaren Max Kranendijk en Martijn Canters: 'Momenteel zijn er in de retail ongeveer tien soepen, waarvan er enkele ook met de seizoenen wisselen.'

Oma's kan nog veel meer naast soep en maaltijden

Om ouderen en jongeren bij elkaar te brengen werd een soep-kook-dag georganiseerd. Uit het succes werd een merk opgezet waarmee de retail werd benaderd. Twee jaar later is het een van de succesvolste introducties uit 2022.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.