De WAB komt eraan, bent u al voorbereid? Deel 4: ketenregeling

De WAB komt eraan, bent u al voorbereid? Deel 4: ketenregeling
Arnold Vedder van BVD Advocaten

Op 1 januari treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Het doel van de wet is om vaste contracten minder vast te maken en flexibele contracten minder flex om zo vaste contracten aantrekkelijker te maken. Lees hier meer over de ketenregeling.

Momenteel krijgen werknemers (verplicht) een vast contract na drie tijdelijke contracten of als ze langer dan twee jaar in dienst zijn. De keten van tijdelijke contracten kan worden onderbroken doordat er meer dan zes maanden onderbreking is tussen twee contracten. Dit wordt ook wel samengevat met  3 < 2 < 6.

3 < 3 < 6

Per 1 januari verandert dit in  3 < 3 < 6. Pas na drie jaar aan tijdelijke contracten dient de werknemer een vast contract aangeboden te krijgen. De andere regels blijven hetzelfde. De keten kan dus nog steeds onderbroken worden door minimaal zes maanden en één dag tussen twee opvolgende tijdelijke contracten te laten. Bij de berekening van de driejaar-termijn worden de tijden tussen de contracten meegeteld, tenzij er meer dan zes maanden tussen twee opvolgende contracten zit.

Wie op 31 december 2019 nog niet meer dan twee jaar in dienst is, krijgt te maken met de nieuwe regel”

Geen overgangsrecht

Er is geen sprake van overgangsrecht. Wie op 31 december 2019 nog niet meer dan twee jaar in dienst is, krijgt dus te maken met de nieuwe regel. Vanaf 1 januari geldt dan de driejaars-termijn.

Uitzonderingen ketenregeling

Voor de ketenregeling gelden drie uitzonderingen. De regeling is niet van toepassing op arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan in verband met een beroepsbegeleidende leerweg (BBL’ers) of 18-minners die gemiddeld ten hoogste 12 uur per week werken (erbij-baners). Wanneer iemand niet meer aan deze uitzonderingsvoorwaarden voldoet, omdat iemand met zijn opleiding stopt, 18 jaar wordt of als 18-minner te veel uren maakt, start de keten. De derde uitzondering geldt ten aanzien van AOW’ers. Voor de contracten die na het bereiken van de AOW-leeftijd zijn gesloten geldt de regel  6 < 4 < 6. Pas bij het zevende contract of na vier jaar ontstaat een contract voor onbepaalde tijd.

CAO

Bij CAO kan beperkt van de ketenregeling worden afgeweken, maar die uitzondering zal niet kunnen worden toegepast in de supermarktbranche.

Verband met andere WAB-wijzigingen

De wijziging van de ketenregeling staat niet op zichzelf. Waar het voorheen zo was dat de transitievergoeding pas was verschuldigd bij twee jaar dienstverband en dus nagenoeg samenviel met de tweejaars-termijn van de ketenregeling, is dat vanaf 1 januari niet langer het geval. De transitievergoeding is dan verschuldigd vanaf dag één van de arbeidsovereenkomst, tenzij er sprake is van een uitzonderingsgrond. Daarnaast komt er per 1 januari een hoge en lage WW-premie. De lage premie gaat gelden voor vaste contracten met een vaste urenomvang en in een tweetal uitzonderingssituaties. Ten slotte wijzigt er veel met betrekking tot oproepkrachten. Al de wijzigingen tezamen zouden voor uw supermarkt kunnen betekenen dat het aantrekkelijker is om iemand eerder een vast contract met een vast aantal uren aan te bieden in plaats van gebruik te maken van het extra jaar dat de ketenregeling u per 2020 biedt.

Een blog van Arnold Vedder, advocaat bij BVD Advocaten.

Lees ook over de WAB:

.

Laura Crowley, manager van de Nederlandse vestiging van Bord Bia: ‘Ons doel is om dit kwaliteitsvlees ook betaalbaar en beschikbaar te maken voor de consument.’

Bord Bia partner voor impact in het vleesschap

Kleinschalige productie kan een grote rol spelen in een kwalitatief hoogwaardig assortiment. Om Nederlandse retailers in contact te brengen met een groot arsenaal aan groot- en kleinschalige leveranciers in Ierland is er Bord Bia, de Irish Food Board. Dankzij deze samenwerking kunnen retailers optimaal profiteren van de kwaliteiten van de Ierse landbouw en ontstaat er een beter assortiment in het Nederlandse schap.

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Shopopop maakt gebruik van bestaande verplaatsingen en voertuigen om boodschappen te bezorgen.

Je buurman als bezorger? Shopopop maakt het mogelijk

Stel je voor: je boodschappen worden dezelfde dag nog bezorgd, niet door een anonieme koerier, maar door je eigen buurman of buurvrouw. 'Door gebruik te maken van de bestaande routes van particuliere bezorgers kunnen we de laatste kilometers flexibeler, duurzamer en socialer maken', zegt Sacha Buyck, countrymanager Benelux.

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Kola met een K pakt de aandacht in het craft soda schap

Hoe verover je als relatief nieuw merk je plekje in het boodschappenmandje? Natuurlijk met een onderscheidende smaak, maar ook met een unieke uitstraling en een aansprekend verhaal. Fritz-kola heeft de ingrediënten in huis om de bewuste consument van deze tijd voor zich te winnen en daar kunnen supermarkten van profiteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.