Hoe krijg je invloed op de stijgende huurprijzen?

Hoe krijg je invloed op de stijgende huurprijzen?
Richard Kievit, Patrick Wesselo en Joeri van Rens van Marshoek. Foto: Distrifood

Iedere ondernemer heeft er momenteel mee te maken: kostenstijgingen. Meer dan ooit is het ondernemerschap weer van belang om tegen de wind in te zeilen. Dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat als je geen invloed hebt op een belangrijk deel van de kostenstijgingen? Toch geldt ook hier dat je vaak meer impact hebt dan je in eerste instantie denkt. Hier duiken we specifiek in op de huurstijgingen.

Het afgelopen jaar zijn veel ondernemers geconfronteerd met de indexatie van de huurprijs. Jarenlang was dit een vast gegeven waar niemand zich (met inflatiepercentages rond de 2%) erg druk over maakte. Nu de inflatie echter ver boven de 10% uitkomt, gaat het opeens om hele forse bedragen.

Deze verhogingen voelen niet goed omdat ze in toch al een zware tijd, een verdere lastenverzwaring betekenen en zeker omdat de hoge inflatie geen direct verband heeft met de kosten van de verhuurder. De overeenkomst bestuderen en je hierover laten adviseren is een goed idee. Zo kan er bijvoorbeeld worden bekeken of kerninflatie geen beter begrip is om te hanteren. Echter, juridisch is het een lastig verhaal en kom je er niet uit, dan zijn er andere opties.

Het is periodiek mogelijk om een huurherzieningstraject te starten”

Start een huurherzieningstraject

Zo biedt de wet juist ook kansen op dit vlak. Het is periodiek mogelijk om een huurherzieningstraject te starten. In een dergelijk traject wordt gekeken naar de huurprijs van vergelijkbare objecten/winkelpanden. Deze winkelpanden zijn vergelijkbaar wanneer er gelijkenissen zijn met betrekking tot bedrijfsvloeroppervlak, locatie, marktgebied, parkeergelegenheid, et cetera. Hierbij wordt gekeken naar vijf vergelijkbare panden. Tevens wordt gekeken naar de huurprijs van de afgelopen 5 jaar. Oftewel; er wordt gekeken naar historische huurprijzen om de toekomstige huurprijzen te bepalen.

Waarom is een huurherziening nú van belang?

Omdat de huurprijzen het afgelopen jaar flink zijn geïndexeerd is dit terug te zien in de huurprijsberekening. Echter, omdat wordt gekeken naar de huurprijs van de afgelopen vijf jaar is het effect van deze sterke indexering nú nog relatief beperkt.

Wacht je nog enkele jaren met een huurherzieningstraject, dan vormen de sterk geïndexeerde huurprijzen de basis voor een huurprijsberekening. Uit de berekening volgt dan een forse huurprijs per vierkante meter. Dit heeft het gevolg dat een huurherzieningstraject naar verwachting een beperkte impact zal hebben.

Lage huur afdwingen

Op basis van een huurherzieningstraject kan een lage huur worden afgedwongen. Ieder marktgebied is uniek, maar door voldoende vergelijkbare gebieden naast elkaar te leggen kunnen forse besparingen worden gerealiseerd. Met het oog op de hoge indexaties van dit jaar valt er mogelijk voor veel ondernemers een besparing te realiseren die ook nog doorwerkt naar de toekomst. Zo wordt er samen ook een betere standaard in de markt gezet.

Dit artikel is gesponsord door Marshoek.

Foto: Bert Jansen

Geert Benders over zijn besluit te stoppen met Beej Benders

Geert Benders heeft met pijn in zijn hart na acht jaar besloten de stekker te trekken uit zijn blurringconcept Beej Benders in Venlo. Het was echter uiteindelijk wel een onvermijdelijk besluit, legt hij uit in een gesprek met Distrifood. 'De benodigde investeringen zijn in deze tijd niet meer te doen.'

Anne de Jong van De Buurtsuper in Kampen. Foto: Koos Groenewold

Repo: Buurtsuper gelooft in goede boterham in ex-Coop

De voormalige Coop van Tim Veldhuis in Kampen maakt als De Buurtsuper een verse start. Debuterend supermarktondernemer Anne de Jong ziet letterlijk en figuurlijk brood in het vestigingspunt door de kosten laag te houden en écht te ondernemen. 'De mensen gaven mij het gevoel dat er geen supermarkt meer zou zijn in de stad als ik het niet zou doen.'

Foto: Distrifood

Waarom Bert Stuut zijn Coop aan Poiesz verkoopt

Coop-ondernemer Bert Stuut heeft zijn supermarkt in het Groningse Bad Nieuweschans verkocht aan Poiesz. 'Het dorp verdient een leuke en mooie winkel. Sinds de coronaperiode merk ik dat ik daar niet echt de energie meer voor heb. Poiesz gaat het hier heel goed doen.' 

AH-ondernemer Ad Bevaart poseert voor Boodschappencentrum Heenvliet. Foto: Bevaart

AH-man ziet omzet fors groeien in Heenvliet: 'Komt door locatie'

Albert Heijn-ondernemer Ad Bevaart is dolgelukkig nu zijn geesteskind Boodschappencentrum Heenvliet open is en lucratief blijkt. In het pand zit niet alleen een royale AH, maar ook een bakker, bloemist, drogist, kaaswinkel, slager en slijter. 'Of dat elkaar bijt? Nee! Het is kruisbestuiving, cross-selling', zegt de geboren retailman.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.