De voordelen van gemak, de mogelijkheid tot portioneren en minder voedselverspilling, zijn evident en passen in de huidige duurzaamheidstrend. ‘Maar ook zorgen vriesversproducten voor minder of geen verlies van vitamines’, stelt directeur Gijsbert van de Weg van Queens Products. ‘Daarnaast zijn de artikelen het hele jaar door beschikbaar. Wij verwachten dan ook dat retailers in de toekomst meer meters diepvriesruimte beschikbaar gaan stellen.’
De huidige economische ontwikkelingen zorgen ervoor dat consumenten steeds kritischer gaan shoppen. Vriesvers kan hierin een oplossing bieden met een uitgebreid assortiment en aantrekkelijk prijsniveau. Die combinatie van factoren vormt de visie van Queens Products, en maakt dat niet alleen Gijsbert van de Weg en Accountmanager Karen Ringenaldus, maar ook andere kenners in de branche, groeikansen zien. Dat werd tijdens de laatstgehouden jaarmeeting van het Vriesversplatform duidelijk. Een platform waar Van de Weg overigens in het bestuur zitting heeft genomen.
Inspelen op voedingstrends
Queens Products verlegt de koers enigszins. Data insights en trends zorgen voor nieuwe verfrissende producten in het assortiment. ‘We zien een stijgende belangstelling voor bijvoorbeeld maaltijden en daarnaast een toename van het aantal consumenten dat minder vlees wil eten’, verklaart Van de Weg. ‘Dat combineren we nu.’
Het hoofdkantoor van Queens Products, de leverancier en specialist in diepvriesproducten met een groot internationaal netwerk, is gevestigd in het Achterhoekse Varsseveld. Het bedrijf biedt een breed assortiment vriesvers assortiment voor retailers en foodservice aan. En aangezien retailers telkens op zoek zijn naar vernieuwingen, volgt Queens Products de voedingstrends op de voet en speelt daar op in.
‘Wij zoeken producten die passen bij bijvoorbeeld Kerst, Pasen en het zomer- en winterseizoen. Speciale themaweken vullen we ook in met een onderscheidend assortiment’, stelt Ringenaldus.
Boeiende categorie
Sinds een jaar is Gijsbert van de Weg directeur bij Queens Products. Hij profiteert in zijn huidige baan van zijn jarenlang opgebouwde netwerk dat hem in vriesvers goed van pas komt. Hij is sinds 2014 actief in deze categorie. ‘Een boeiende categorie waar destijds nog niet zo heel veel gebeurde, maar door de komst van nieuw assortiment en extra aandacht zie je een positieve ontwikkeling, bijvoorbeeld door de combinatie van trends als gemak en gezondheid. Denk aan het gebruik van airfryers, één op de acht huishoudens heeft er één. En het aanbod van bijvoorbeeld diepvriesfruit om shakes te maken.’
Belangrijke trends zorgen ervoor dat Queens Products het assortiment binnen vriesvers nu aan het uitbreiden is. ‘De meest actuele cijfers van onderzoeksbureau IRI tonen aan dat vriesvers weliswaar iets onder druk staat, maar dat geldt zeker niet voor IJs en Maaltijden’, legt Van de Weg uit. ‘Een andere belangrijke trend die we waarnemen is dat het aantal mensen dat minder of geen vlees eet duidelijk toeneemt. Ook zien we dat consumenten minder te besteden hebben en dus zoeken wij naar producten voor deze groep consumenten met een beperkter budget.
Vis en ijs
Queens Products kent met de lijn Pangalicious een assortiment waar het concern bekendheid mee heeft verworven. Naast Pangalicious en Naturel Filets toont Karen, die al meer dan 15 jaar werkzaam is, de nieuwste introducties: Zalm, Chilli Ginger, Garnalen Asian Style en de Zalm Smokey BBQ, die de weg naar de consument weten te vinden via het retailschap. Nieuwe producten die makkelijk bereid kunnen worden in de airfryer, oven en ook op de BBQ. Met dit assortiment biedt Queens Products een brede verscheidenheid aan producten voor consumenten die eenvoudig lekkere en goede visproducten willen bereiden.
‘We hebben veel internationale contacten en daarom kunnen we een divers assortiment aanbieden. We voeren veel gesprekken met Europese leveranciers zodat we in de zomermaanden een mooie range zomer-ijs kunnen presenteren’, legt Van de Weg verder uit. ‘We richten ons nu vooral op Europese leveranciers waarmee we ons bewust zijn van de foodprint die producten afleggen.’
Queens Products is tevens leverancier van ijsblokjes. ‘Dit is een prachtig segment dat ook in ontwikkeling is’, aldus Van de Weg. Het succes van ijsblokjes wordt bepaald door de beschikbaarheid ervan: doordat we zelf een vrieshuis hebben met meer dan 5000 palletplaatsen, kunnen we piekmomenten goed opvangen. Dat hebben we ook deze zomer weer laten zien.’
Plant-based maaltijden
Het samen laten komen van de trends heeft er toe geleid dat Queens Products nieuwe vriesversmaaltijden heeft opgenomen. Momenteel worden hier gesprekken over gevoerd met diverse retailers. Van de Weg: ‘Het gaat om plant-based maaltijden. In Scandinavische landen zijn ze goed opgepikt door de verschillende ketens. Wij denken dat er hier ook volop kansen liggen.’
Het gaat om een lijn van plantaardige varianten van favoriete gerechten. ‘De recepten zijn ontwikkeld door gastronomische chef-koks die lange tijd hebben besteed aan het ontwikkelen en perfectioneren van deze pure, plantaardige maaltijden.’ De gerechten zijn verkrijgbaar in vier varianten: chili non carne, lasagne, groene curry en tikka masala. Ze zijn allemaal vegan en oven/magnetron klaar en worden ingevroren geleverd.
Visie verbindt
‘Het is belangrijk dat we onze visie blijvend onder de aandacht brengen bij retailers’ zegt Van de Weg tot slot. ‘Category managers zitten over het algemeen enkele jaren op een plek, dus zijn er binnen de ketens ook telkens weer nieuwe mensen verantwoordelijk voor vriesvers. Belangrijk om hen te laten zien wat we doen en te duiden wat de trends zijn op dit moment.’ Queens Products ziet het namelijk als een belangrijke missie om inkopers en category managers te begeleiden bij het creëren van de juiste inzichten en deze te verbinden met inspirerende productoplossingen in de diepvrieswereld.
Dit artikel is gesponsord door Queens Products.