Vincent Hentzepeter
Freelance redacteur

Freelance redacteur
Meer dan de helft van de consumenten is inmiddels flexitariër. Vleesvervangers bieden een gemakkelijke oplossing op vleesloze dagen, maar kampen met een imagoprobleem: niet lekker genoeg en te veel bewerkt.
Verpakkingsinnovatie is duur, leidt tot krimpinflatie, terwijl individualisering en de verstrend de hoeveelheid kunststofverpakkingen juist doen toenemen. Waar veel versverpakkingen niet te recyclen zijn, gaan groenere verpakkingen die in de pijplijn zitten voorlopig het verschil nog niet maken.
De keuze in producten met een 'vrij van'-claim groeit zichtbaar in de supermarkten. Zie de keuze in glutenvrij of lactosevrij, maar ook 'vleesvrij' assortiment. Dit zijn onderliggende trends, waar gaat het heen en waar liggen assortimentskansen?
AMSTERDAM - De focus van de Nationale Week zonder Vlees ligt dit jaar ook dwingend op zuivel. De naam is dan ook Nationale Week zonder Vlees én Zuivel. Zuivel was vorig jaar nog optioneel. Alle grote ketens springen in op de campagne.
Of en hoe Nutri-Score het koopgedrag gaat beïnvloeden, is een groot vraagteken bij gebrek aan shopperonderzoek in de supermarkt. Het is überhaupt de vraag of Nutri-Score tot gezonder eetgedrag leidt, en daarmee is het voedselkeuzelogo al voor de officiële invoering controversieel.
De drogmeticaverkopen in de supermarkten die ten tijde van corona profiteerden van het one-stop-shoppingeffect, zijn post-corona in normaler vaarwater gekomen. Significante groei is er voor deodorant en ook zelfzorgproducten zitten flink in de plus, vooral door de explosief gestegen afzet van thuistesten.
Waar de verkoop van wereldkeukenproducten tijdens de coronaperiode door veel thuiswerken en het sluiten van de horeca een boost kreeg, is de situatie post-corona juist omgekeerd. Volumedalingen tot wel 10 procent zijn geen uitzondering. De prijsverhogingen helpen niet mee.
ZALTBOMMEL/DONGEN - Het beeld in diepvries is van dalende volumes, maar nog wel omzetstijgingen, mede door de forse prijsverhogingen. Tien conclusies en één bonus voor het diepvriesschap.
Suikervrije, natuurlijke frisdranken, 0.0 speciaalbier, friszure witte wijnen, veel bubbels, volwassen siropen om mee te mixen en verse gekoelde vruchtensappen. Zie hier de drankentrends 2022 waarmee elke super kan scoren.
Huismerken laten een veer in snacks en zoetwaren, nu A-merken hun innovatiemotor opvoeren. Consumenten hebben geld over voor vernieuwend suikerwerk en verrassende zoutjes. Vooral snoep, chocolade, verwenkoek, tussendoorreepjes, noten en spannende zoutjes plussen.