Oriental Merchant laat consument kennismaken met authentieke Aziatische ingrediënten

Oriental Merchant laat consument kennismaken met authentieke Aziatische ingrediënten
Frank Marras, Directeur Operations en Carl Venema, Sales Manager Retail.

Oriental Merchant, een van de grootste distributeurs van Aziatische voedingsmiddelen ter wereld, gaat zich in Europa meer richten op de retail. 'Te beginnen in de Benelux', zegt Carl Venema, Sales Manager Retail van het concern dat sinds 2020 in Oss is gevestigd. 'De consumenten gaan kennismaken met authentieke Aziatische ingrediënten en maaltijden.'

Begonnen als een kleine Aziatische winkel in thuisland Australië, is Oriental Merchant inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bedrijf gespecialiseerd in Aziatische levensmiddelen. Inmiddels heeft het vestigingen in Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Europa, Canada en Japan. Vanuit de Europese vestiging in Nederland worden zo’n 150 merken en 1500 items gevoerd.

Retail

Tot dusverre richtte de distributeur zich in Nederland en Europa voornamelijk op toko’s en toeleveranciers van Aziatische restaurants. Via tussenpersonen werd de retail ook wel bediend, maar beperkt. Sinds kort is daar verandering in gekomen en treedt Oriental Merchant rechtstreeks in contact met de retail en wil grote stappen maken om de authentieke Aziatische keuken onze kant op te brengen en voor een groter publiek beschikbaar te maken.

'De eerste toezeggingen van grote supermarktketens zijn binnen', legt Sales Manager Retail Carl Venema uit. 'We gaan het mystieke uit de Aziatische keuken ontrafelen voor de Europese consumenten. En dan bedoelen we ook de échte Aziatische keuken, niet die van de Europese Aziatische smaken.'

Oss

De ambities worden sinds 2020 waargemaakt vanuit Oss waar op bedrijvenpark Vorstengrafdonk een kantoor van 2.900 m2, een warehouse en expeditie van 30.000 m2 en een mezzanine ten behoeve van re-packing van ruim 3000m2 zijn verrezen.  Er liggen miljoenen kilo’s Aziatische levensmiddelen  opgeslagen. 'En we beschikken hier ook nog over groeimogelijkheden', steekt Directeur Operations Frank Marras de ambities niet onder stoelen of banken. Hij is sinds 1993 voor het bedrijf werkzaam.

Doel is dus om in de toekomst, net als in thuisland Australië, de retail grootser te bedienen met Aziatische producten die als gevolg van de globalisering en het wereldwijd rondreizen steeds geliefder worden. ‘Als mensen in Thailand geweldig hebben gegeten, willen ze dat hier ook. En die groep wordt groter. Het klassieke eetpatroon van aardappelen, groente en een stukje vlees ligt  achter ons’, aldus Frank Marras. ‘Er liggen enorm veel kansen om verschillende keukens op de kaart te zetten, zoals Thais, Japans, Chinees en Koreaans.’

In de warehouse in Oss liggen miljoenen kilo’s Aziatische levensmiddelen  opgeslagen.
In de warehouse in Oss liggen miljoenen kilo’s Aziatische levensmiddelen opgeslagen.

Groei toko

Frank Marras en Carl Venema leiden deze veronderstelling onder meer af uit de harde groei van het toko-kanaal, waar Aziatische levensmiddelen gretig aftrek vinden. ‘We willen dat consumenten ook bij de supermarktketens direct de juiste ingrediënten kunnen vinden voor een authentieke Aziatische maaltijd’, stelt Carl Venema.

Mae Ploy

Bekende merken waar vol op ingezet wordt zijn bijvoorbeeld Hakubaku , ABC en Mae Ploy. Hakubaku omvat Japanse noodles van hoge kwaliteit met premium biologische tarwe. ABC is een toonaangevende producent in authentieke Indonesische kooksauzen, marinades, dipsauzen, sojasauzen en chilisauzen. Ook Mae Ploy is al wel bekend bij de Europese consument en omvat naast de reeds bekende kokosmelk een breed scala aan authentieke Thaise producten, variërend van dipsauzen tot currysaus.

De merknaam Mae Ploy is afgeleid van de naam van het hoofdpersonage uit een beroemde roman geschreven door Kukrit Pramoj. In het verhaal beschermt Mae Ploy de traditionele cultuur en het erfgoed van Thailand tijdens het bewind van koning Rama V.

We willen het belang van authenticiteit van Aziatische voedingsmiddelen benadrukken”

'Wij willen ook dit belang van authenticiteit van de Aziatische voedingsmiddelen benadrukken en doen dat met een merkenportfolio welke onderverdeeld is in drie segmenten, te weten: owned brands, agency brands en  trading lines', legt Carl Venema uit. 'Onze marketinginspanningen richten zich voornamelijk op de owned- en agency brands  en dan specifiek gericht op het retailkanaal. Daar gaat de aandacht naar uit.'

Enthousiasme voor Aziatische keukens

Het marketingteam van Oriental Merchant is  erop gericht meer consumenten te informeren en hen waardering en enthousiasme voor Aziatische keukens bij te brengen. 'Binnen ons bedrijf is veel kennis over koken en ingrediënten aanwezig en met name in Europa is meer educatie nodig, zodat steeds meer Europeanen de geheimen van de Aziatische keuken omarmen', hoopt Frank Marras. 

Innovaties

Oriental Merchant komt de komende tijd ook met innovaties. Het voordeel hierbij is dat de groothandel kan putten uit de Australische ervaringen. Het thuisland van Oriental Merchant, Australië, loopt decennia voor op Europa waar het de Aziatische keuken betreft en er is daardoor veel kennis beschikbaar over welke innovaties wél en welke geen succes waren en welke strategische roadmap het beste zal werken. 

Op dit moment wordt met nieuwe lanceringen onder meer ingespeeld op het succes van de Koreaanse keuken. ‘Die neemt in populariteit toe’, constateert Carl Venema. Hij illustreert dit door het succes van bijvoorbeeld Netflix-series als Squid Game en de Oscar winnende film Parasite.  Hierdoor wordt de Koreaanse cultuur niet alleen populairder in Europa, maar ook op ons bord. Oriental Merchant lijkt in alle opzichten klaar om de onontdekte Aziatische keukens een opmars te laten maken binnen de Europese huishoudens.

Dit artikel is gesponsord door Oriental Merchant.

Paula Jentjens en Rutger van Baalen.

Upfield overtuigt met plantaardige alternatieven voor zuivel

Upfield is het grootste bedrijf in plantaardige consumentenproducten ter wereld, met de missie om mensen gezonder en gelukkiger te maken met plantaardig voedsel goed voor mens en planeet. Vanuit deze missie speelt duurzaamheid een sleutelrol in ieder aspect van de organisatie. Uitdaging daarbij: de consument motiveren vaker te switchen van zuivel naar plantaardige alternatieven. 'Voor ons betekent dat de overstap zo aantrekkelijk, gemakkelijk en smakelijk mogelijk maken.'

V.l.n.r.: Nicole van Gorp, Marketing en Communicatie Manager, Grietsje Hoekstra, Manager Sustainability en Jerry Griep, Commercial Managing Director.

CONO Kaasmakers is hard op weg naar klimaatpositief in 2030

CONO Kaasmakers zet dit jaar en in de voorgaande jaren grote stappen in duurzaamheid. Grote stappen, om samen met de boeren binnen de coöperatie een duurzame en toekomstbestendige organisatie te waarborgen. De stappen die nu worden gezet komen niet uit de lucht vallen, het is een voortzetting van een beleid dat al ruim twintig jaar geleden is ingezet.

Belén Llamazares Carballo, Marketing Manager Heinz Benelux en Montse De Rojas, Marketing Director Kraft Heinz Benelux.

Kraft Heinz: 'Making life delicious', én duurzamer

'Making Life delicious' is het credo van Kraft Heinz. 'Op een duurzamere manier' kan daaraan worden toegevoegd. De inspanningen van een van de grootste foodbedrijven van de wereld gaan heel ver. Wereldwijd, maar ook lokaal in de Benelux, vertellen Montse De Rojas en Belén Llamazares Carballo.

Mayo's van Mayoneur in hele land bij Plus op het schap

Mayo's van Mayoneur in hele land bij Plus op het schap

De 100% plantaardige mayo's van Mayoneur staan sinds kort op het schap van alle supermarkten van Plus. Drie hardlopers uit de populaire range worden opgenomen, ook bij de huidige winkels van Coop. Daarnaast is Mayoneur inmiddels de export gestart naar het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.