Dat beweren onder andere kenners van handelshuis Investec. Zij noemen de beslissing voor de Nederlandse topman ‘ietwat vernederend’. Ook verwachten ze dat Unilever binnen een jaar een opvolger naar voren zal schuiven. Volgens Investec betekent het schrappen van het plan ook dat overnames zullen uitblijven.
Verkeerd ingeschat
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) denkt ook dat het einde van Polman bij Unilever in zicht is. ‘Unilever geeft wel hoog op van engagement met aandeelhouders, maar dit is volkomen verkeerd ingeschat door Polman en de zijnen’, zegt voorzitter Paul Koster. ‘Het blijkt ook dat de dividendbelasting op geen enkele manier een rol heeft gespeeld bij de aandeelhouders in Engeland.’
Interne opvolger bij Unilever
Polman staat sinds 2009 aan het roer van het Brits-Nederlandse bedrijf. Geruchten over een vertrek van de Nederlander gaan al langer rond. Polman zelf stipte eerder dat een interne opvolger het beste zou zijn voor Unilever. Britse media beweerden eerder al dat Unilever een headhunter had ingeschakeld om een vervanger voor de Nederlander te zoeken.
Polman blijft bij standpunt
Polman blijft van mening dat versimpeling van de structuur het beste is voor het bedrijf op de lange termijn. Dat zei hij in een reactie op de beslissing van het was- en levensmiddelenconcern om toch af te zien van het plan en daarmee van de verhuizing van het volledige hoofdkantoor naar Rotterdam.
In gesprek met aandeelhouders
Polman legt uit dat een deel van de Britse aandeelhouders vond dat het niet in hun belang was om voor het voorstel te stemmen. Dit kwam volgens hem onder meer door de politieke discussie die in Nederland is ontstaan naar aanleiding van het kabinetsplan om de dividendbelasting op termijn af te schaffen. Polman zegt nu de tijd te nemen om met aandeelhouders in gesprek te gaan. Het bedrijf beraadt zich op ,,volgende stappen".