Wanneer het interview voor De Top 2021 plaatsvindt, zit Wouterse in een vrijwel leeg kantoor in Amsterdam; na het aanscherpen van het thuiswerkadvies werkt iedereen weer thuis, maar de salesdirecteur is en route. Om de medewerkers een hart onder de riem te steken gaat hij bij iedereen persoonlijk langs met een fles wijn, vertelt hij. ‘Want het wás me toch wel weer een heftig jaar! Hoe iedereen zich heeft gehouden onder deze bizarre omstandigheden vind ik prijzenswaardig. We hebben heel veel van onze mensen gevraagd en ze hebben allemaal, stuk voor stuk, keihard gewerkt om er toch een succes van te maken.’
Efficiëntie en creativiteit
Ondanks alles -het concern had ook nog eens te maken met een magazijntransmissie- is er toch nog heel veel gelachen en bleef de moraal hoog, vertelt Wouterse. ‘De huidige omstandigheden nopen je tot efficiënt omgaan met je tijd en creatief denken. En juist hierdoor ontstaan ook weer veel mooie ideeën en initiatieven die energie met zich meebrengen.’ In alle lagen van het bedrijf zag de salesdirecteur de afgelopen anderhalf jaar creatieve oplossingen ontstaan, vertelt hij. ‘Na de lockdown is er binnen een week een online campagne opgetuigd met onze retailpartners rondom Heinz Tomato Frito, met recepten en inspiratie om thuis aan de slag te gaan in de keuken. Deze categorie is nu groter dan de pastasauzen categories en groeit net onder de 10 procent. Een sterk staaltje samenwerken en schakelen!’
Groei in e-commerce
E-commerce heeft überhaupt een vlucht genomen, benadrukt hij. ‘Na het repareren van de eerste basis hiccups hebben we de versnelling ingezet, waardoor we de Nederlandse huishoudens nu nog beter kunnen bereiken.’ Online is inmiddels verantwoordelijk voor zo’n tien procent van de omzet, vertelt Wouterse. ‘Een disproportioneel harde groei. Ons team is in anderhalf jaar tijd echt volwassen geworden en weet de samenwerking met de retail heel goed op te pakken. Altijd eerst de basis op order, maar denk ook aan ‘occasion packs’ voor het BBQ-moment.’
Trends volgen en voor zijn
Dit jaar zette het concern de in 2020 ingezette focus op innovatie, omnichannel en een ‘obsession voor people en executie’ onverminderd voort. ‘Want waarom zou je tornen aan een winnende formule?’, verklaart Wouterse nuchter. ‘Op basis hiervan hebben we enorme waarde en groei geleverd voor iedereen in de keten.’ Aan de wieg van elke succesvolle innovatie staat wat de consument verwacht, vertelt de salesdirecteur, ‘of wat de consument nog niét verwacht! Het is een kwestie van zowel inspelen op de behoeften, als deze voor zijn.’ Hoe je succesvol inspeelt op een trend liet Kraft Heinz zien met de culinaire tomatensauzen, waarmee het concern het uitgebreider thuiskoken makkelijker maakt.
Hoge rotaties
‘Want eerlijk is eerlijk’, vertelt de salesdirecteur lachend, ‘de gemiddelde Nederlander gaat echt niet uren in de weer met verse tomaten en kruiden om een saus in te laten koken. Maar... wil wél het idee hebben dat ze het zelf doen. Met Heinz Tomato Frito bieden we alvast een goede basis om die perfecte saus vervolgens zelf af te maken.’ Samen met haar retailpartners bracht het concern de producten extra onder de aandacht, waardoor de rotatie steeg. ‘Die rotatie hebben we vervolgens verder verhoogd door er een biologische lijn aan toe te voegen.’ Het komende jaar helpt Kraft Heinz de consument in het personaliseren van de maaltijd door uit te breiden naar andere keukens. ‘Denk aan Mexicaans, Arabisch… Vooral de wat culinairdere kokers verleggen hun grenzen graag naar andere wereldkeukens, dus ook hier bieden we daarom mooie basissauzen om zelf verder op te bouwen.’
Double digit hamburgersauzen
Laten zien hoe het óók kan, deed het concern met de tafelsauzen, die vooral inspeelden op de gelegenheid. ‘Wat eten we in Nederland nog altijd het liefst tijdens de barbecue…? Juist, hamburgers! Dus hebben we de traditionele barbecuesaus uitgebreid met drie nieuwe varianten: original creamy, spicy & smokey bacon. Sauzen waarmee men de burger, en dus de barbecue-ervaring, nét een beetje specialer (relevanter) kan maken.’ De introductie was ‘mega succesvol’, kan Wouterse zeggen. ‘Met double digit omzetcijfers zelfs beter dan verwacht.’
De mensen maken het waar
‘Snap je nu waarom ik zo trots ben op onze mensen?’, resumeert hij met een knipoog. ‘We hebben de afgelopen jaren als organisatie een koers ingeslagen van relevantie brengen door boven op die consument te gaan zitten, die obsession for people. Door wat er in de wereld beschikbaar is, aan te passen naar onze lokale innovatiepijplijn en door verder te kijken dan alleen de traditionele supermarkt (onmichannel), bieden we nu premium producten die het leven van de consument verrijken en bereiken we de huishoudens via alle kanalen.’ Dat kunnen we echter wel willen, benadrukt hij, ‘maar uiteindelijk zijn het de mensen die het waar moeten maken en dat doen ze, ook in crisistijd.’
Samen met de retail!
Niets van dit succes had echter gekund zonder samenwerking buiten het bedrijf, benadrukt Wouterse. ‘Wat dat betreft kan ik zeggen dat we op dit vlak wederom een heel succesvol jaar hebben gehad. We hebben onze plannen echt goed op elkaar afgestemd en uiteindelijk samen die meerwaarde gecreëerd.’ 2022 wordt een uitdagend jaar, kijkt hij alvast voorzichtig vooruit. ‘Grondstof- en energieprijzen stijgen, transport wordt duurder. Natuurlijk is dat een uitdaging voor de industrie. Maar, we hebben echt goede plannen! We moeten gewoon goed blijven samenwerken, alle vertrouwen.’
Na een turbulent jaar en bovengenoemd vooruitzicht is Wouterse toe aan een relaxte kerstvakantie met vrouw en kinderen, vertelt hij eerlijk. De resultaten van dit jaar geven desondanks toch alweer genoeg energie voor 2022. ‘Samen met onze retailpartners zijn we echt op de goede weg. Met de sterke basis die er nu ligt, heb ik er dan ook veel vertrouwen in dat we ook van 2022 weer een succesvol jaar kunnen maken!’
Dit artikel is gesponsord door Kraft Heinz.