Cloetta focust op duurzame groei: 'Let's create a sweeter future together'

Cloetta focust op duurzame groei: 'Let's create a sweeter future together'
Area President André Ruikes en Sales Director Inge van Horne: ‘Binnen het sustainability programma richten we ons op drie niveaus: “For You”, “For the People” en “For the Planet”.’

Categoriegroei en verduurzaming, dat zijn de kernpunten in de strategie en categorievisie van Cloetta. Grote merken als Red Band, Venco, Sportlife en The Jelly Bean Factory zullen die groei ondersteunen. Verdere stappen in duurzaamheid helpen de retailer bij zijn Scope 3 CO2-reductie.

‘Met een vernieuwd management hebben we een nieuwe start gemaakt in duurzame categoriegroei’, stelt Area President André Ruikes. ‘Natuurlijk staat onze samenwerking met de retailers daarin centraal. Onze centrale boodschap luidt “Let’s create a sweeter future together.” Komend jaar willen we categoriegroei realiseren, sterk inzetten op onze merken en onze verpakkingen en producten verduurzamen.’

Cloetta groeit harder dan de categorie en daarmee drijven we de categoriegroei”

Ruikes: ‘Het gaat goed met de categorie suikerwerk. We zien stabiele volumes en groei in waarde. Dat het volume niet onder druk staat is zeer positief, zeker vergeleken met veel andere categorieën. Cloetta groeit harder dan de categorie en daarmee drijven we de categoriegroei. Maar er blijven uitdagingen die we niet uit de weg mogen gaan, zoals het verbeteren van de duurzaamheid, het nemen van je verantwoordelijkheid en het zorgen dat de categorie voor iedereen toegankelijk blijft.’

Categorievisie

‘Voor de categorievisie hebben we intensief samengewerkt met een aantal partners’, vertelt Sales Director Inge van Horne. ‘Zo hebben we met Circana een uitgebreid kwalitatief en kwantitatief Shopperonderzoek gedaan, binnen supermarkten en petrol, onder meer dan duizend respondenten. Samen met Category & Trade Company hebben we vanuit trends in de markt en onze Shopperinzichten groeidrijvers voor de categorie neergezet. Deze vormen de basis voor onze visie. Vervolgens zijn we met het team de straat op gegaan en in gesprek gegaan met de consument om een aantal ideeën te toetsen. Vanuit alle onderzoeksresultaten en vanuit de trends in de markt hebben we onze visie geformuleerd.’

Sales Director Inge van Horne: 'Samen met Category & Trade Company hebben we vanuit trends in de markt en onze Shopperinzichten groeidrijvers voor de categorie neergezet.'
Sales Director Inge van Horne: 'Samen met Category & Trade Company hebben we vanuit trends in de markt en onze Shopperinzichten groeidrijvers voor de categorie neergezet.'

Dat levert vele interessante vraagstukken op waarover Cloetta graag in gesprek gaat met de handelspartners. Ruikes: ‘Een van de trends in onze categorie is “Echt genieten”, zowel emotioneel als functioneel. Mensen kiezen bewust voor hun dagelijks genietmomentje, of voor een bewuste mentale boost met hun kauwgom. Hoe gaan we dat invullen? En hoe past dit bij een “Bewuste levensstijl”? Hoe kun je bewust genieten zonder concessies te doen op smaak, maar wel duurzaam?'

'Een andere trend is “Happy to pay”: mensen zijn bereid meer te betalen voor het echte genieten of die extra kwaliteit. Tegelijkertijd willen we de categorie wel voor iedereen bereikbaar houden.’
‘Het is belangrijk goed te kijken naar de verschillende generaties. Millennials en Gen Z vormen een steeds groter onderdeel van de maatschappij. Wat betekent dat voor het shopper gedrag? Hoe kunnen we die shopper converteren en hoe houden we onze categorie relevant voor de toekomst?’

Een andere trend is “Happy to pay”: mensen zijn bereid meer te betalen voor het echte genieten of die extra kwaliteit”

Van Horne: ‘Verjonging is voor heel suikerwerk van belang. Kijk bijvoorbeeld naar drop: die consumptie ligt nu vooral bij de generatie van 40+. Hoe kunnen we drop voor de nieuwe generatie weer interessanter maken? We hebben talloze ideeën, ook op het gebied van second placement, schap en activatie. Allemaal zaken waarover we in gesprek gaan met onze handelspartners zodat we die Sweeter Future, echt “together” realiseren.’

Stappen in duurzaamheid

Ruikes: ‘“A sweeter Future” is ook de titel van Cloetta’s sustainability programma. Daarin richten we ons op drie niveaus: “For You”, “For the People” en “For the Planet”.

“For You” gaat over de consument; die moet zich geen zorgen hoeven maken over de ingrediënten van onze producten, maar onbezorgd kunnen genieten. Het gaat over de stappen die Cloetta zet in natuurlijke, herkenbare ingrediënten en een plantaardige transitie, om steeds meer naar plantaardige oplossingen te gaan, waardoor producten vegan worden en je uiteindelijk een CO2-reductie realiseert. Het afgelopen jaar hebben we daarin de eerste stappen gezet.

“For the People” gaat onder andere over verantwoorde marketing, waarbij wij ons niet direct richten op kinderen en over slogans als “Geniet gerust, maar wel bewust”. Daarom communiceren we transparant op onze verpakkingen over portiegrootte. Met Red Band zijn we sponsor van Nationaal Fonds Kinderhulp. We willen iets terugdoen en beseffen dat er ook in Nederland kinderen opgroeien in armoede. Door Nationaal Fonds Kinderhulp te ondersteunen proberen we ook voor deze kinderen kleine en grote genietmomenten te creëren.

Area President André Ruikes: 'Het milieu is de bron voor onze producten, daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.'
Area President André Ruikes: 'Het milieu is de bron voor onze producten, daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.'

“For the Planet” gaat over onze eigen duurzaamheid. Het milieu is de bron voor onze producten, daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. We willen per 2030 46 procent CO2- reductie hebben gerealiseerd ten opzichte van 2019. Niet alleen door ons vegan assortiment uit te breiden, maar ook door onze verpakkingen te verduurzamen.

We hebben het afgelopen jaar al onze eerste plant-based verpakkingen gelanceerd, zoals de potjes voor Sportlife, die voor 90 procent van plant-based materiaal zijn gemaakt. Met Red Band en Venco werken we met 50 procent plant-based folie, wat per verpakking weer 25 procent CO2-reductie oplevert ten opzichte van de originele verpakking. Tegelijkertijd reduceren we de hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Dat alles draagt ook bij aan de verbetering in Scope 3 CO2-reductie van de retailer en onze Science Based Target Initiative doelstellingen.’

Merken en retail

Van Horne: ‘Op basis van de categorie visie blijven we investeren in groei. In 2025 komen we met nieuwe innovaties in diverse segmenten. Binnen Enjoyment (drop en snoep) zullen we fun en beleving meer gaan laden en binnen Refreshment (kauwgom, mint en keelverzorging) gaan we weer op zoek naar verjonging. Nogmaals, hierin blijft het gesprek met onze handelspartners enorm belangrijk: hoe laten we samen de categorie groeien? Cloetta speelt daarin een objectieve rol; de behoefte van de categorie staat voorop.’

Ruikes: ‘Met de retail gaan we inzetten op duurzame groei, door meer mensen binnen de categorie te halen. Met innovaties willen we inspelen op verschillende behoeftes, en dat via een omnichannel aanpak doorvertalen naar zowel de offline als online winkelomgeving.’

Dit artikel is gesponsord door Cloetta Holland.

Martijn van Weele, Director Commercial Development bij Coca-Cola Europacific Partners Nederland: ‘Doordat we overal aanwezig waren, hebben we unieke ervaringen aan mensen kunnen weggeven, dat zorgt echt voor engagement.’

'De potentie van onze categorie is groot, daar gaan we de komende jaren het maximale uithalen'

Coca-Cola Europacific Partners Nederland (CCEP) kijkt terug op een dynamisch jaar. 'Een jaar waarin we onze strategische visie aanscherpten', vertelt Martijn van Weele, Director Commercial Development. 'Waarin commercie en digitalisering samenkwamen en we veel positieve impact konden maken, samen met onze klanten.'

Export en Business Development Manager Frank Willemars, Marketing Manager Karlijn Ordelmans en Geert-Jan Zandbergen, 
Commercieel Directeur bij Bolletje.

Bolletje zet zich in voor bewust voeden én meer verbinden

Bolletje heeft haar missie en visie aangescherpt. Met "bewust voeden en meer verbinden" ligt de focus nóg meer dan voorheen op het bereikbaar maken van verantwoorde voeding, maar blijft er ook ruimte voor bewust genieten. Tegelijkertijd wil Bolletje zich meer in gaan zetten om een rol van betekenis te kunnen spelen in de veranderende maatschappij.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: ‘Van eetbare bijproducten maken we hoogwaardige, circulaire ingrediënten.’

'Dierlijke bijproducten maken voedingssector duurzamer'

Bijproducten van de producenten van vlees, vleeswaren en vlees­producten zijn waardevolle ingrediënten in allerlei voedingsproducten voor consumenten. Dit draagt volop bij aan de circulariteit van de voedingssector. Dat zouden best meer mensen mogen weten, zeggen producenten van dierlijke eiwitten en vetten. 'De producten zijn voedzaam én duurzaam.'

Vice President Customer Development, Joost Houben: ‘We doen weliswaar minder dingen, maar de dingen dié we doen, doen we een stuk gro(o)t(s)er.’

'We zien dat we écht goede innovaties naar de markt aan het brengen zijn, producten die impact maken'

Vice President Customer Development, Joost Houben, blikt terug op een dynamisch 2024 voor Unilever. 'Een jaar van strategiewijziging en uitdagende marktontwikkelingen.' Het concern versterkte de kernfocus en scherpte de strategie verder aan, om nog meer snelheid te krijgen met relevante en impactvolle producten en innovaties. 'Minder dingen doen, maar met meer focus en meer impact.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.